Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

 Európai Önkéntes Szolgálat 

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek minimum 2, maximum 12 hónapig.

Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok.Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport.

Az Európai Unió az Erasmus+ program keretein belül nyújt anyagi támogatást az önkéntes szolgálat megvalósításához pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

Az EVS jövője:

2018-tól az EVS program a tervek szerint átalakul; a program országokba a későbbiekben az European Solidarity Corps (ESC) program keretein belül lehet majd utazni, valószínűleg ahhoz nagyon hasonlóan, mint ahogy most az EVS működik. A partner országokba pedig vélhetően az Erasmus+ Volunteering programon keresztül lehet majd utazni.