Európai Szolidaritási Testület

Needing somebody else you can easily cover the cost of newspapers created suitably and timely? Use the most reliable essay authoring solutions and enjoy your university or college life in to the greatest writing help

10 dolog, amit tudni kell az Európai Szolidaritás Testületről

1. Mi az Európai Szolidaritási Testület? 

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió új kezdeményezése, ami fiatalok számára nyújt lehetőséget arra, hogy hazájukban vagy külföldön a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.  Egy egyszerű regisztrációt követően, a résztvevőket számos ellenőrzött projektben való részvételére kiválaszthatják. 

2. Hogyan működik az Európai Szolidaritási Testület?

A regisztrációt követően az Európai Szolidaritási testület menti az adataidat. Az adatbázisból a különböző szervezetek kiválasztják, majd meghívják a projektre megfelelő személyt. A projekteket megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtetik.

Az Európai Bizottság az Európai Szolidaritási Testület küldetésének és alapelveinek megfelelő projektekhez finanszírozást vagy másfajta támogatást biztosít szervezetek számára.  A szerveztek csak a projektek jóváhagyása után, férhetnek hozzá az Európai Szolidaritási Testület adatbázisához. Ezeket a projekteket megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtetik.

A projekt megkezdése előtt az Európai Szolidaritási Testület biztosít számodra egy képzést amennyiben ezt a projekt típusa, a meglévő ismereted és tapasztalatod megkívánja. 

3. Ki csatlakozhat az Európai Szolidaritási Testülethez?

17 évesen már lehet regisztrálni a testületbe, de projektben csak 18 éves kor felett lehet részt venni. A projektmunkát 31éves korig be kell fejezni.

Az Európai Unió egyik tagállamának illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság állampolgára kell, hogy legyél vagy a felsorolt országokban bejelentett tartózkodási engedéllyel kell, hogy rendelkezz.

Előfordulhat azonban, hogy egy adott projekt típusától és finanszírozási módjától függően a korhatárra, a tartózkodási helyre vagy az állampolgárságra szigorúbb feltételek vonatkozhatnak.

4. Miből áll az Európai Szolidaritási Testület keretében végzett projektmunka?

Az Európai Szolidaritási Testület projektjei a témák széles körét öleli fel. Minden projekt egyezik az Európai Szolidaritási Testületküldetéssel és megfelel a Testület alapelveinek. 

A projektmunkák az alábbiak illetve hasonlóak lehetnek:

  • Földrengés által lerombolt iskola vagy közösségi központ helyreállításában való segédkezés.
  • Segítségnyújtás újonnan érkezett menedékkérőknek.
  • Erdőtisztítás erdőtüzek megelőzése érdekében.
  • Fogyatékkal élő emberek ellátása közösségi központokban.

Katasztrófa elhárítási feladatokat nem kell végezni. Az ilyen típusú feladatokat erre speciálisan képzett és tapasztalatokkal rendelkező személyek végzik a veszélyzónákban.

A projekttípusok listájában további részletek találsz.

5. Mire kötelezem el magam, ha csatlakozom az Európai Szolidaritási Testülethez?

Az Európai Szolidaritási Testülethez való csatlakozás során meg kell erősítened, hogy elfogadod és tiszteletben tartod az Európai Szolidaritási Testület küldetését és alapelveit. Adataidat az Európai Szolidaritási Testület rendszere tárolja.

A regisztráció során meg néhány személyes információ mellett kell adnod milyen típusú projekt érdekelne, és milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezel.  Ezt követően ki kell töltened egy részletesebb űrlapot, és megadni mikor tudnál projektmunkában részt venni. Az adatokat bármikor módosíthatod, a személyes Európai Szolidaritási Testület fiókodba történő bejelentkezés után. Az Európai Bizottság által elfogadott szervezetek , hozzáférnek az adataidhoz, amikor  az Európai Szolidaritási Testület keretében működő projektjeikhez önkénteseket vagy munkavállalókat keresnek. Amennyiben egy szervezet felveszi veled a kapcsolatot, és szerződést ajánl, a te döntésed, hogy elfogadod-e. Bármikor módosíthatod – elrejtheted, vagy törölheted – a profilodat, ha úgy döntesz, hogy nem kívánsz az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben részt venni. Email és egyéb üzenetküldő szolgáltatásainkról is bármikor leiratkozhatsz.

6. Mi a különbség az Európai Szolidaritási Testületben végezhető önkéntesség és a szakmai tevékenységek között?

Az Európai Szolidaritási Testület két, egymást kiegészítő területből, az önkéntes és szakmai tevékenységekből, tevődik össze. Az önkéntesség keretein belül a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy egy másik országban, főállásban 2-től 12 hónapig dolgozzanak. Az Európai Önkéntes Szolgálatra (ami az ERASMUS+ program része) és más EU finanszírozott programokra épül.

A szakmai munka lehetőséget ad a fiatalok számra, hogy szolidaritási tevékenységekkel foglalkozó területek széles köréből választva munkavállalóként, gyakornokként vagy tanulószerződéses gyakorlati képzés keretében tevékenykedjenek. A területeken rendkívül motivált, szociálisan érzékeny fiatalokra van szükség. A szakmai projekteket fokozatosan indítjuk be ezeken a területeken aktív állami szervekkel, civil vagy kereskedelmi szervezetekkel partneri viszonyt alakítunk ki.

A különböző projektekben, más-más készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező fiatalokra van szükség, így a szervezetek döntik el, hogy az Európai Szolidaritási Testület résztvevőit önkéntesként, munkavállalóként vagy gyakornokként veszik-e fel.

Az önkéntesek munkájukért nem kapnak fizetést, viszont a részvételüket finanszírozó EU programtól függően egyéb támogatásban részesülnek. A támogatások általában fedezik a projekt helyszínére való kiutazás és hazautazás költségeit, a szállást, az étkezést, az egészségbiztosítást, illetve valamennyi költőpénzt a napi kiadásokhoz.

Azok a fiatalok, akik az Európai Szolidaritási Testület szakmai munka keretein belül tevékenykednek, munkaszerződést írnak alá. Munkájukért az adott tagállam munkabérrel kapcsolatos jogi szabályozásával és a hatályban lévő kollektív szerződéssel összhangban fizetést kapnak. Napi költségeiket és a szállást a munkáltatótól kapott fizetésükből kell, hogy fedezzék. Rájuk az adott országban hatályban lévő munkajog vonatkozik. A különböző EU-s országokban való munkavégzésről az Európa Önökért weboldalon találsz információt.

 A szakmai gyakorlatot végző vagy tanulószerződéses fiatalok is munkaszerződést írnak alá, és általában napidíjat kapnak.

7. Mi történik az után, hogy regisztráltam?

Az Európai Szolidaritási Testület egy új kezdeményezés, a szervezetek most dolgozzák ki projekt ötleteiket és javaslataikat. A tervek szerint 2017 tavaszának végétől kezdik meg a résztvevők felvételét. A jelentkezők a projektekhez 2017 júniusától csatlakoznak.

Az Európai Bizottság mindeközben folyamatosan ismerteti az Európai Szolidaritási Testület legújabb fejleményeit email-en és a közösségi médián keresztül.

8. Milyen típusú szervezeteknek lehet projektje Európai Szolidaritási Testület keretein belül?

Az Európai Szolidaritási Testület szervezetek széles körének – kormányzati szervezeteknek, helyi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vagy vállalatoknak – teszi lehetővé, hogy projektet működtessenek. A szervezetek lehetnek akár nagy multinacionális vállalatok vagy helyi közösségekben működő kis civil szervezetek is. A szervezetek szolidaritási projektet kell,hogy megvalósítsanak. 

9. Egy szervezet hogyan tud jelentkezni Európai Szolidaritási projekt megvalósítására?

Egész évben, az Európai Bizottság hirdetni fogja, hogy javaslatokat vár különböző projektekre az Európai Szolidaritási Testület keretében. A projekteknek összhangban kell, hogy álljanak a hadtest küldetésével és alapelveivel.

A szervezetek ellenőrzés után kaphatnak akkreditációt arra, hogy az Európai Szolidaritási Testületen belül projektet valósítsanak meg, kereshetnek és vehetnek fel résztvevőket a projektjükhöz. A szervezeteknek emellett be kell tartaniuk az Európai Szolidaritási Testület alapokmányában foglaltakat.

Az Európai Szolidaritási Testülettel kapcsolatos hirdetményeket az Európai Bizottság a közösségi médiában és a szakkiadványokban jelenteti meg.

10. Honnan kaphatok bővebb információt az Európai Szolidaritási Testületről?

Ha még mindig van kérdésed, lépj kapcsolatba velünk a Facebook oldalunkon. Az „Fordulj hozzánk” funkción keresztül is kapcsolatba léphetsz velünk (ebben az esetben, öt munkanapon belül igyekszünk válaszolni.)

 

Forrás: European Commission – 10 things to know about the EU Solidarity Corps( )


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>