Hírek dióhéjban

2017. 11.22.

Az EU megszünteti az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást 

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megállapodott az indokolatlan “geoblocking” megszüntetéséről, aminek köszönhetően az európaiak akadálytalanul vásárolhatnak majd online más tagállamokban.

Az új szabályok fel fogják lendíteni az elektronikus kereskedelmet, egyaránt szolgálva ezzel a fogyasztók és a vállalkozások javát, akik így haszonélvezői lehetnek a növekvő európai online piac előnyeinek.

Részletek: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4781_hu.htm

 

2017.06.15.

Viszlát roaming!

viszlát roaming

A mai naptól végleg megszűnnek a roamingdíjak az EU-ban! 

Fontos tudnivalók, bővebb információ: http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/telecoms-internet/mobile-roaming-costs/index_hu.htm

Május 9. Az európai béke és egysége ünnepe.

eu_zaszlo

A világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk.” –Robert Schuman 

Robert Schuman, az egykori francia külügyminiszter,1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását.

Schuman nyilatkozatában azt javasolta, hogy az alapító tagállamok -Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg – szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá. Az ESZAK volt az első nemzetek feletti európai intézmény, amely ma az „Európai Unió” néven ismert.

A Schuman-nyilatkozat itt olvasható.

 

 

1957 -2017 Március 25.

logo_banner_hu

60 éve, 1957. március 25-én írták alá az Európai Unió alapjait lefektető Római Szerződést.

 

Az Unió történetéről, értékeiről, eredményeiről, jövőjéről  itt tájékozódhat: https://europa.eu/european-union/eu60_hu

 

16.08.31.

State of the Union- az Európai Bizottság elnökének évértékelő beszéde

eu_zaszlo

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2016. szeptember 14-én tartja idei évi értékelő beszédét az Unió helyzetéről az Európai Parlamentben.

Az értékelő beszéd után a Parlament plenáris vitát tart majd. Hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek révén a Bizottság  előkészíti a 2017. évi munkaprogramját.

A vitát itt követheti.

2016.08.25.

Brexit 2019-ben? 

Brit napilapok beszámolója szerint csak 2019 végén távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból . Az értesülések szerint a londoni kormány csak 2017 végén nyújtja be a kilépésről szóló kérelmét., így az  uniós szabályoknak megfelelően  az ország tagsága két évvel később szűnik meg.

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20160814_Csuszhat_a_Brexit

2016.06.29.

BREXIT

A június 23-i referendumot követően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Mark Rutte, az EU Tanácsának soros elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben találkozón vett részt, melyen megtárgyalták az Egyesült Királyságban tartott népszavazás eredményét. Az elnökök közös nyilatkozata itt  olvasható.

Jean Claude Juncker az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén ismét elmondta, hogy  sajnálja, de tiszteletben tartja a brit szavazók választását. Majd hozzátette: “Arra kérem az Egyesült Királyság kormányát, hogy a lehető leggyorsabban tisztázza a helyzetet. Nem ma, nem holnap, de gyorsan”. Ezenkívül Juncker elnök hangsúlyozta, hogy “nem kell változtatni a lényegen,  és a lényeg az, hogy Európa a béke és a jövő projektje.” “Nem fogjuk megállítani a jövő felé tartó repülésünket”- mondta az elnök és kijelentette, hogy a Bizottság továbbra is azon az úton halad, amit az Európai Parlamenttel való egyetértésben kezdett meg, mégpedig, hogy legyen kevesebb a bürokrácia, és az EU “nagylelkű hely legyen a szociális Európa számára.”

A 27 tagállam vezetőinek informális ülése – Brüsszel, 2016. június 29. – a Nyilatkozat itt olvasható.

 

2016.06.08.13335982_559154704265028_2884934093845387476_n

Az Európai Bizottság közzétette a 2016-os konvergenciajelentést

 

A jelentés áttekinti, hogy az érintett tagállamok teljesítik-e az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Magyarország mellet további hat tagállammal foglalkozik, ezek Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Románia és Svédország. Az értékelés alapját a konvergenciakritériumok – azaz a maastrichti kritériumok – képezik.
A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország az euró bevzetéséhez szükséges öt kritérium közül háromnak felel meg. Az árstabilitás, az államháztartás rendezettsége és a hosszú lejáratú kamatlábak a referenciaértéken belül maradnak, ám a hazai jogszabályi környezet nem kompatibilis teljes mértékben az euró bevezetését szabályzó szerződéses feltételekkel, és Magyarország nem teljesíti az árfolyamra vonatkozó konvergenciakritériumot.

Részletek (angolul) :http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2116_en.htm

Az angol nyelvű jelentés letölthető: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/eeip/ip026_en.htm

 

 

 

Bővülő költségvetési mozgástért lát Brüsszel

 

A kedden közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésben az Európai Bizottság a három hónappal ezelőtti előrejelzéséhez képest erősebb növekedést prognosztizál Magyarországon a következő két évben. A Bizottság 2 százalék körüli államháztartási hiányt vár, de a költségvetés strukturális egyenlegének jelentős romlására számít 2016-ban.

A három hónappal ezelőttinél azonban  kedvezőbben ítéli meg a magyar gazdaság növekedésének kilátásait 2015 és 2017 között az Európai Bizottság kedden közzétett tavaszi gazdasági előrejelzése.
A testület az Eurostat által múlt héten közölt adatok alapján a 2015-ös évre vonatkozó növekedési adatot a februári GDP-arányosan 2,7 százalékról kedden 2,9 százalékra módosította. A következő két évre szóló prognózis is ugyanezt a trendet látszik igazolni. Ha a Bizottság télen még 2,1 százalékos növekedést valószínűsített 2016-ra (főleg az uniós források csökkenő abszorpciója miatt), akkor május elején már 2,5 százalékra, jövőre, 2017-ben pedig 2,8 százalékra (az előző 2,5 százalék helyett) tippeli a GDP bővülésének ütemét.
2016.05.01.

eu_zaszlo

 

Hazánk a 2003. április 12-i népszavazásnak megfelelően, amikor a résztvevők 83,76 százaléka mondott igent az Európai Unióhoz csatlakozásra,2004. május 1-jén az Európai Unió tagja lett.

A 2014–20 közötti uniós költségvetési időszakban hazánk 7080 milliárd forintnak megfelelő EU-támogatásban részesül. A magyarországi beruházások jó 95 %-a uniós támogatásból valósul meg.

2016. évi európai szemeszter: a Bizottság közzétette az országjelentéseket

 

Magyarország kiegyensúlyozott, noha továbbra is viszonylag mérsékelt növekedési pályán halad, fokozatosan csökkentve makrogazdasági egyensúlyhiányát – állapítja meg a magyar gazdaságról készült idei bizottsági országjelentés.

Az orzságjelentés magyar nyelven itt

 

 

 

2016.03.05.

Visszatérés Schengenhez: a Bizottság ütemtervet javasol
a schengeni rendszer teljes körű működésének
helyreállítására

 

Újabb útitervet mutatott be az Európai Bizottság, a schengeni övezetet megmentéséért.

A csomag legfontosabb eleme a külső határok megerősítése a közös határőrizeti ügynökség felállításával.

“Ha nem tudjuk biztosítani a külső határainkat, akkor nem tudjuk garantálni a mozgás szabadságát sem az övezeten belül. Azok, akik valóban nemzetközi védelemért érkeznek Európába, megkapják majd azt. De a többieket vissza kell fordítani” – mondta a bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz.

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy március végéig javaslatot tesznek a dublini rendszer reformjára.

Részletek:  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-585_hu.htm

Európai Ifjúsági Károly-díj

Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány közös díjáért 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei szállhatnak versenybe.

A díjat 2008 óta minden évben olyan projekteknek ítélik oda, amelyek:
• előmozdítják az európai és nemzetközi egyetértést,
• elősegítik a közös európai identitástudat kialakulását és az integráció közös ügyként való felfogását,
• mintaként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára, és gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére.
Fiatalokat célzó csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé.

A legjobb projekt 5000, a második helyezett 3000, a harmadik helyezett pedig 2000 euró díjazásban részesül. A díjjal együtt a három győztes meghívást kap egy látogatásra az Európai Parlamentbe (Brüsszelbe vagy Strasbourgba).

Ki jelentkezhet?

A versenyen 16 és 30 év közötti fiatalok vehetnek részt, akik az Európai Unió 28 tagállama valamelyikének állampolgárai, vagy valamelyik tagállamban állandó lakóhellyel rendelkeznek.
Csoportos vagy egyéni részvétel is lehetséges; csoportos jelentkezés vagy nemzetközi projektek esetén a projektet csak egy országban lehet benyújtani.

Jelentkezési határidő: 2016. február 15. (hétfő)

További információ:

http://www.charlemagneyouthprize.eu/hu/introduction.html

 

 

Nyugat-Balkán és Törökország: a bővítési folyamat kulcsfontosságú a térség gazdasági és politikai stabilitásának megerősítésében

 

A kiadott éves jelentésekben a Bizottság értékelte, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország az uniós tagság követelményeinek teljesítésében.

A mai napon kiadott éves jelentésekben a Bizottság értékelte, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország az uniós tagság követelményeinek teljesítésében, valamint meghatározta a továbbra is kihívást jelentő kérdések megoldásához szükséges lépéseket.

Az éves bővítési csomag előterjesztése kapcsán Johannes Hahn biztos így nyilatkozott: „A jelenlegi menekültügyi válság rámutat, milyen elengedhetetlenül fontos az együttműködés az EU és a délkelet-európai országok között. A Nyugat-Balkánra és Törökországra is kiterjedő uniós bővítési folyamat erőteljes eszközként szolgálja a jogállamiság és az emberi jogok megszilárdítását ezekben az országokban. Emellett erősíti a gazdaságot és a regionális együttműködést is ösztönzi. A világos európai perspektíva fokozatos átalakulást eredményez partnerországainkban, és alátámasztja az Unió környezetében a stabilitást. Az uniós bővítés és az ehhez kapcsolódó feltételek melletti határozott elkötelezettségünk tehát az európai biztonságot és prosperitást megalapozó, hosszú távú befektetés.”

 

Teljes cikk: ITT

 

Európai Fogyasztói Központok – Határon átívelő elektronikus kereskedelem

Az alábbi videó felhívja a figyelmet az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának az elektronikus kereskedelem területén felmerülő határon átnyúló fogyasztóvédelmi problémák rendezésében játszott szerepére.

 

2015. őszi gazdasági előrejelzés: mérsékelt élénkülés, kihívásokkal

Az euróövezet és az egész Európai Unió gazdasági élénkülése már harmadik éve tart. Az élénkülés a globális gazdasági feltételek romlása ellenére várhatóan jövőre is folytatódni fog, noha csak mérsékelt ütemben. A csökkenő olajárak, az alkalmazkodó monetáris politika és a viszonylag gyenge euróárfolyamok mellett idén a tagállami gazdaságok stabil és általános élénkülése volt tapasztalható. Az élénkülés üteme azonban továbbra is lassú.

Részletek ITT

2018-ig szerezhetnek diplomát a 2005 előtt felsőoktatásba kerülők

Elfogadta a kormány azt a törvénymódosítási javaslatot, amivel 2018-ig kapnának haladékot azok a hallgatók, akik 2005 előtt kezdték főiskolai vagy egyetemei tanulmányaikat, de még nem szereztek diplomát. Az abszolutóriumot jövő szeptemberig kéne teljesíteni.

Részletek az eduline.hu oldalon!

 

Láss, ne csak nézz!
Budapest, a fény városa – diákszemmel
Felhívás fotópályázatra

MILYEN KÉPEKKEL LEHET NEVEZNI?

A pályázatra olyan fényképeket várunk, amelyek a nagyvárosi környezetet és a budapestiek életét a természetes és mesterséges fények érzékeltetésével, azok játékára épülő fotográfiai eszközökkel ábrázolják.

KIK JELENTKEZHETNEK?

A pályázatra várjuk minden budapesti székhelyű köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban tanuló általános- és középiskolás diák jelentkezését, lakóhelytől függetlenül.

Egyéb információkért kattintson IDE!

 

A németek már az európai háborútól félnek

 

Nehezen körvonalazódik az európai menekültválság megoldása. Angela Merkel új magyarázattal állt elő, miért kell nagyon óvatosnak lennie most mindenkinek: szerinte a határok lezárása és a menekültek tíz- és százezreinek feltorlódása könnyen háborút robbanthat ki a Balkánon. Mindenki az EU közös fellépéséről beszél, a gyakorlatban azonban máig nem működik a menekültek EU-s tagállamok közötti szétosztása. Közben már most látható, hogy a tél nem állítja meg a menekülteket, az oroszok beavatkozása miatt pedig Szíriából újabb egymillió ember menekülhet Törökországba.

Teljes cikk ITT

 

Várható Horizon 2020 pályázatok – 2016-2017

A táblázat tartalmazza a 2016. és 2017. évben várható pályázati kiírás csoportokra (call-ok) vonatkozó legfontosabb információkat.

A két évben mindösszesen 45 call megjelenését tervezik csaknem 10 milliárd EUR összegben.
LINK!

Figyelem! Az Europe Direct iroda csupán a pályázat(ok) legfontosabb elemeit kommunikálja, a teljes kiíráshoz minden esetben látogassa meg a kiíró szervezet honlapját!

 

A Juncker vezette Bizottság elfogadta második éves munkaprogramját: az eredeti irányvonal fenntartása és a 10 prioritás megvalósítása

 

Az Európai Bizottság 2015. október 27-én elfogadta 2016. évi munkaprogramját – Jean-Claude Juncker vezette Bizottság második munkaprogramját –, amelyben megerősíti elkötelezettségét a politikai iránymutatásában szereplő tíz politikai prioritás iránt. E munkaprogram előkészítése Juncker elnöknek az Európai Parlament előtt szeptember 9-én elmondott, az Unió helyzetéről szóló beszédével, valamint az általa és Frans Timmermans első alelnök által az Európai Parlament és a Tanács elnökeinek ugyanezen a napon elküldött szándéknyilatkozatával vette kezdetét. Elfogadását az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott konstruktív párbeszéd előzte meg. A munkaprogram felkéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot annak elősegítésére, hogy a legfontosabb szakpolitikai területeken gyors és kézzelfogható eredményeket lehessen elérni.

Az idei munkaprogram lényegi jogalkotási javaslatokat terjeszt elő a 2015-ben elfogadott stratégiai programok nyomon követésére vonatkozóan. Ez a munkaprogram azokat a kulcsfontosságú kezdeményezéseket mutatja be, amelyeket a következő tizenkét hónap folyamán e kötelezettségvállalások megvalósítása érdekében kívánunk végrehajtani.

A Bizottság által 2016-ban megvalósítandó új kezdeményezések közé tartoznak az alábbiak:

 • a migráció hatékonyabb kezelését célzó kezdeményezések, a határigazgatásra vonatkozó javaslatok
 • a digitális egységes piac megvalósítása, az egységes piaci statégia nyomon követése, európai űrstatégia és európai védelmi cselekvési terv
 • körkörös gazdaság, új lépések a fenntartható európai jövő érdekében és az energiaunió bevezetéséhez szükséges jogszabályok
 • a készségekre vonatkozó új európai menetrend, az újra munkába álló szülőket segítő program és a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének részeként a szociális jogok pillérének kialakítása
 • társaságiadó-csomag és a ‘héára’ vonatkozó cselekvési terv

A teljes sajtóközleményt és a munkaprogram mellékleteit itt olvashatja.

 

17-pontos cselekvési terv a nyugat-balkáni menekültútvonalról

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök meghívására értekezletet tartottak Brüsszelben a nyugat-balkáni menekültútvonal által érintett országok vezetői. 17-pontos cselekvési tervet fogadtak el, amely a menekültválság által jelentett kihívások közös kezelésére irányuló, azonnal bevezetendő gyakorlati intézkedéseket tartalmaz.

 Jean-Claude Juncker bizottsági elnök meghívására értekezletet tartottak Brüsszelben a nyugat-balkáni menekültútvonal által érintett országok vezetői, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett. A menekültválság által jelentett kihívások közös kezeléséről tárgyaltak.

A vezetők október 26-ára virradó éjjel 17-pontos cselekvési tervet fogadtak el, amely azonnal bevezetendő gyakorlati intézkedéseket tartalmaz, többek között a szorosabb határigazgatási együttműködés, az országok közötti gördülékenyebb információcsere, valamint humanitárius segítségnyújtás céljából az úton lévő menekültek számára.

A teljes, angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

 

A vezetők közös nyilatkozata itt olvashatópdf (angolul).

2019-re beépítik a Városligetet

Döntött a kormány, négy év alatt felépítik a Városligetben a múzeumnegyedet, és összesen 200 milliárd forintot költenek a beruházásra. Az utolsó körben egy kisebb színház is felkerült a megvalósítandó épületek listája, lehúzták viszont a Városligeti fasor végénél a 56-os emlékmű mellé tervezett két kockát, a Magyar Építészeti Múzeumot és a Fotómúzeumot.

A kormány múlt szerdai ülésén véglegesítette a városligeti múzeumi negyed terveit. Az október 23-i ünnepnap miatt elmaradt Lázár János szokásos kormányinfója, a miniszter ugyanis választókerületében, Hódmezővásárhelyen töltötte a nemzeti ünnepet, ezért nem jelentették be a kormánydöntéseket.

Az Index információ szerint a döntés néhány módosítással lényegében megerősítette a korábbi terveket. A kormány álláspontját nem befolyásolta, hogy az utóbbi hetekben több helyen felmerült alternatív javaslatként a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület bevonása a projektbe.

Teljes cikk: ITT

 

Juncker: A határok lezárása nem hosszú távú megoldás

A 444.hu cikke alapján a vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy

az nem lehet, hogy 2015 Európájában emberek magukra maradjanak, és mezőkön, a fagyban kelljen átvészelniük az éjszakát.

Angela Merkel arról beszélt, hogy

a migrációs válság az egyik legjelentősebb próbatétel, amellyel Európának szembe kell néznie.

Juncker szerint a rend helyreállításának egyetlen módja az emberek ellenőrizetlen áramlásának lelassítása. Az szerinte nem elfogadható, hogy egyes országok egyszerűen szomszédjaikra hárítják át a menekültáradatot. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy

olyan megoldás nem lesz, ami csodával ér fel. A határok lezárása nem hosszú távú megoldás. Európa nem egymás kárára, hanem egymás segítése révén épül.

Juncker szerint

az embereket regisztrálni kell. Regisztráció nélkül jogok sem járnak.

Ezért minden érintett országhoz kapcsolattartót jelöl ki az EU, aki a jövőben ellenőrzi, hogy megtörténik-e a regisztráció. (MTI)

Európai tájak ablakok tükrében

Egy színes válogatással próbáljuk megtörni az októberi szürkeséget: egy fiatal portugál fotográfus, André Gonçalves képeit ajánljuk figyelmetekbe. André Évorában született, majd Lisszabonba költözött tanulni, itt kezdett el ablakokat fényképezni. Montázsaira egy-egy adott régióra vagy városra jellemző ablakokat gyűjtött össze – ezeken szépen kirajzolódnak egy-egy térség karakterjegyei. Mára több ezer ablakot levadászott már, első sorban a mediterrán országokból, de a projekt folyamatosan bővül, és bárki javasolhat neki újabb városokat felfedezésre.

EP pont

 

A cikk ITT érhető el.

 

 

Menekültválság: Az Európai Bizottság és Törökország megállapodott az együttműködésről

 

Múlt héten az Európai Bizottság megállapodott Törökországgal a menekültek támogatását és a migráció kezelését célzó közös cselekvési tervről, amelynek értelmében közös erőfeszítéseket tesznek a kialakult válság kezelésére. Az Európai Tanács ülésén az EU állam-és kormányfői jóváhagyták a megállapodást és üdvözölték a kidolgozott cselekvési tervet. A terv több olyan közös intézkedést azonosít, amelyeket mindkét félnek sürgősen meg kell valósítania annak érdekében, hogy összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a közös kihívások kezelésére, továbbá az EU támogatást kíván nyújtani Törökországnak, hogy kezelni tudja a nagyszámban az ország területén tartózkodó és oda érkező, védelemre szoruló menekültek ellátását. Ezen felül az Európai Unió – intézményei és a tagállamai együtt – elkötelezett a Törökországgal való politikai együttműködés megerősítésére: az EU pénzügyi támogatást nyújt Törökország számára, felgyorsítja a vízumliberalizáció folyamatát és felfrissíti a csatlakozási tárgyalásokat az országgal.

Teljes cselekvési terv angolul ITT

 

Expo 2015: ajánlások az élelmezés- és táplálkozásbiztonság javítására

A 2015-ös milánói világkiállítás uniós tudományos programjának eredményeként az EU ma közzéteszi azokat a szakértői ajánlásokat, melyek az élelmezés- és táplálkozásbiztonság javítása szempontjából összpontosítanak a tudomány és a kutatás szerepére. A témával foglalkozó idei világkiállítás október végi zárása előtt az Európai Bizottság üdvözli az új ajánlásokat, melyek rámutatnak, hogy az európai kutatás és innováció miként járulhatnak hozzá az élelmezés- és táplálkozásbiztonság globális szintű javításához. Az ajánlásokat a 2015-ös expo uniós tudományos programjának lezárásaként egy független szakértőkből álló uniós tudományos bizottság készítette. A bizottság megállapításai élelmiszerbiztonsági kérdésekben irányt adhatnak az EU jövőbeli kutatási és innovációs tevékenységeinek, európai és globális szinten egyaránt.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Hova lesz a világ, ha kifotosoppoljuk a férfiakat?

A cikkért kattintsanak a hír címére!

Egy kis ízelítő fotó a cikkből:

“Hogy mi maradna a tárgyalótermekből, parlamentekből és igazgatósági ülésekből, ha kisatíroznánk minden férfit?”

nok a vilagban

(Forrás: index.hu)

 

Új egészségvédő figyelmeztetések a cigarettás dobozokon

A dohánytermékekről szóló irányelv előírásai alapján az Európai Bizottság ma fogadta el a dohánytermékek csomagolására kerülő új, kombinált egészségvédő figyelmeztetésekre vonatkozó részletes szabályokat. Az irányelv kimondja, hogy a figyelmeztetésnek egy színes fényképet, a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető szöveget és a dohányzásról való leszokással kapcsolatos információt kell tartalmaznia. A figyelmeztetésnek az elő- és hátlap felületének 65%-át le kell fednie. Az új előírásoknak megfelelő egészségvédő figyelmeztetések 2016 májusától kerülnek a dobozokra.

Menthetetlenül átalakítja a streamelés a médiapiacot

 

Folyamatosan esik a fizetős tévétársaságok árfolyama a fejlett országokban, miután egyre többen használnak Over The Top (OTT) megoldásokat a szélessávú interneten keresztül valamilyen mobil eszközön, vagy asztali gépen keresztül képi tartalmak megjelenítésére, ahelyett, hogy a tévé előtt ülve kapcsolgatnának a csatornák között. Már a hangátvitel netre terelődése is sok problémát vetett fel, de a képi anyagok ilyen fogyasztása még több szereplőt érint, mert a sávszélesség is véges.

 

Teljes cikkért kattintson IDE

 

Új uniós felmérés a nyugdíjak megfelelőségéről

A nyugdíjak adekvátságát vizsgáló legújabb felmérés szerint az európai nyugdíjrendszerek várhatóan a jövő generációinak is képesek megfelelő nyugdíjat biztosítani. Ám ennek feltétele, hogy a tagállamok erőteljesen képviseljék azt a szakpolitikai irányvonalat, mely lehetővé teszi, hogy öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a lehető legtöbb munkavállaló aktív szereplő legyen a munkaerőpiacon. A friss jelentés szerint a foglalkoztatáspolitikának több lehetőséget kellene biztosítania ahhoz, hogy az idősebb munkavállalók magasabb életkorban hagyják el a munka világát. Ugyanakkor a nyugdíjrendszereknek védelmet kell biztosítaniuk azok számára is, akik a kellő nyugdíjjogosultság megszerzése előtt kénytelenek kilépni a munkaerőpiacról.
Az adatok szerint a 65 év felettiek és a 65 év alattiak mediánjövedelmének hányadosa Magyarországon a második legkedvezőbb az uniós tagállamok közül, és nálunk a legkisebb annak a kockázata, hogy a 65 év felettiek szegénységben élnek. Az egész Unióban tendencia, hogy a nők nyugdíja alacsonyabb, mint a férfiaké; Magyarországon 15 százalékpontot tesz ki a különbség.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

Keressük a legjobb Erasmus+ várost!

Külföldön vagy Erasmus ösztöndíjjal és lenyűgöz a város forgataga? Napról napra új helyeket fedezel fel és nem győzöl fotókat készíteni az eldugott kis utcákról, a parkokról, a nyüzsgő belvárosi terekről vagy a monumentális épületekről? Készíts egy fotót a kedvenc helyedről – vagy válassz ki egyet a korábbi ösztöndíjas utadon készült képek közül – és küldd el nekünk!

A képet töltsd fel a Keressük a legjobb Erasmus+ várost! Facebook esemény oldalára #legjobbvaros megjelöléssel és írd oda mellé, hogy melyik városban készült a kép, melyik tanévben, és ha van kedved, egy mondatban meséld el a történetét.

A kampány időtartama: 2015. szeptember 25 – 2015. október 16.

További részletekért látogassatok el a TKA honlapjára: LINK

Németország már aggódik a menekülthullám miatt

Az ARD országos közszolgálati televízió késő esti híradójában ismertetett reprezentatív felmérés szerint a lakosság 51 százaléka aggódik, 47 százaléka nem aggódik a menekülthullám miatt. Az adatok fordulatot jeleznek. Egy hónappal korábban az ARD DeutschlandtTrend című kutatásában megkérdezettek nagy többsége, 59 százaléka még arról számolt be, hogy nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és csak 38 százalék volt az aggódók aránya.

Teljes cikk: ITT

 

146 millió eurós uniós támogatás a Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés megerősítésére

 

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Szlovákia közötti, határon átnyúló együttműködési programot. A 172 millió eurós – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származó 146 millió eurót is tartalmazó – összköltségvetéssel rendelkező program célja a foglalkoztatás fellendítése, a fenntartható turizmus ösztönzése, valamint a mobilitás fokozása új tömegközlekedési összeköttetések és beruházások által a magyar-szlovák határ menti régióban.

A teljes közlemény itt olvasható.

 

A menekültügyi válság kezelése: azonnali műveletek és költségvetési és jogi intézkedések az európai migrációs stratégia keretében

Az Európai Uniót próbatétel elé állítja, hogy gyorsan emelkedik azok száma, akiknek el kellett menekülniük otthonaikból, és akik menedéket keresnek. Az Európai Bizottság által májusban előterjesztett európai migrációs stratégia megállapította, hogy a migrációkezelés átfogó megközelítésére van szükség. A biztosi testület múlt szerdán bejelentette azokat a sürgős intézkedéseket, amelyekre a következő hat hónapban szükség lesz.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Juncker-féle 10 bizottsági prioritás

 

A  linken magyar nyelven olvashatók a prioritások tekintetében történt előrelépések.

LINK

Budapestre látogatott Avramopulosz biztos

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten tett látogatást, ahol megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter.  Az uniós politikus hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet nem könnyű sem az országnak, sem a magyar a hatóságoknak, sem az önkormányzatoknak, sem a magyar embereknek. Ugyanakkor Magyarország nem az egyetlen tagállam, ahol ezek a nehézségek jelentkeznek: Görögország, Horvátország és Ausztria hasonló helyzettel néz szembe. A jelenlegi kihívások egész Európára hatással vannak.
Dimitrisz Avramopulosz elmondta, hogy a menekültprobléma egyik országról a másikra való áthárítása nem jelent megoldást. A mostani időszak próbatétel az Unió számára. Magyarország a többi uniós tagállamhoz hasonlóan számíthat az Európai Bizottság segítségére.
A szolidaritás az EU egyik alapelve. E szolidaritás már megnyilvánult a közelmúltban, amikor a többi tagállam Magyarország felhívására reagálva a legsürgetőbb szükségletek kielégítése érdekében takarókat, matracokat, sátrakat küldött.
Az Európai Bizottság olyan rendszerre tett javaslatot, ami hasonló szolidaritást mutat azzal, hogy a nemzetközi védelemre szorulók egy részét áthelyezi a leginkább érintett tagállamokból.
Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarország nem sorolja magát a leginkább érintett országok közé, és tiszteletben tartom a magyar álláspontot. Ugyanakkor azt kérem, hogy lépjünk előre a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomás enyhítésében.
Közel 7 millió euró sürgősségi finanszírozást bocsátottunk Magyarország rendelkezésére, ezzel növelhető a menedékkérőket befogadó létesítmények kapacitása.
Ez az összeg kiegészíti a Magyarország számára 2020-ig elkülönített 85 millió eurót.
Továbbra is unióként működünk együtt, hogy kezeljük a menekültválságot kiváltó okokat, és ebbe a munkába a szomszédainkat is bevonjuk: létrehozzuk a biztonságos származási országok listáját, és szorosabbra fűzzük a párbeszédet a nyugat-balkáni államokkal, valamint Törökországgal.
Együtt munkálkodunk azon, hogy megvédjük az Unió külső határait. Tudom, hogy Magyarország kiveszi a részét ebből a feladatból. Ugyanakkor Magyarország is tisztában van azzal, hogy nem mindig értünk egyet az eszközeikkel.
A falak átmeneti megoldást jelentenek. Önök is láthatták, hogy csupán az érkezők hullámainak elterelésére és a feszültség növelésére alkalmasak. Az erőszak sem lehet megoldás.
Az Európába érkezők többsége szíriai, akik ténylegesen a védelmünkre szorulnak. Aki az erőszak és a terror elől menekül, falakon mászik át, tengereken kel át. Erkölcsi kötelességünk, hogy védelmet nyújtsunk nekik, és ezt a nemzetközi és európai jogszabályok is megerősítik.

A teljes angol nyelvű beszéd itt olvasható.

Avramopulosz biztos mai sajtótájékoztatóiról készült videók az EBS-en nézhetők meg.
Ugyanis a bicskei látogatást követően szintén sor került egy rövid sajtótájékoztatóra (“doorstep”)  a befogadó állomás előtt, ami szintén az EBS-en nézhető meg.

 

Magyar Állami Eötvös ösztöndíj

 

A hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek külföldi rész- illetve továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételét teszi lehetővé.

További részletek a Tempus weboldalán!

Magyarország segítséget kap az uniós polgári védelmi mechanizmustól

Magyarország múlt pénteken aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, így tagállami összefogás révén támogatásban részesülhet, amely segít megbirkózni a menekültek és menedékkérők áradatával.  Magyarország sátrakat kért matracokkal, lepedőkkel, párnákkal, huzatokkal, takarókkal, valamint fűtési berendezéssel együtt.
Az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központja (ERCC) szorosan együttműködik a magyar hatóságokkal és a mechanizmusban részt vevő tagállamokkal, hogy a magyar kérésre késedelem nélkül reagáljanak. Jelenleg számos tagország, köztük Dánia, Bulgária és Szlovénia ajánlott fel takarókat, sátrakat, melyet a magyar hatóságok elfogadtak. „Az EU és tagállamai teljes mértékű szolidaritásukról biztosítják Magyarországot a válsághelyzetben. Szoros kapcsolatban állunk a budapesti hatóságokkal és koordináljuk a tagállamok által felajánlott segítség mielőbbi célba juttatását” – mondta Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos.

 

Menekültválság: határozott bizottsági lépések

Az Európai Bizottság a jelenlegi menekültválságra reagálva és a jövő kihívásaira felkészülve ma a következő konkrét javaslatokat terjesztette elő:

 • Javaslat ideiglenes szükséghelyzeti áthelyezési intézkedésekre: 120 000 menekült áthelyezése Görögországból, Magyarországról és Olaszországból más tagállamokba. Magyarországról  54 000 migránst helyeznének át. Mindez kiegészíti a Bizottság májusi javaslata szerinti 40 000 fő áthelyezését Görögországból és Olaszországból, melyhez a Tanács határozata még elfogadásra vár;
 • Állandó uniós áthelyezési mechanizmus minden tagállamra vonatkozóan, melyet a Bizottság életbe léptethet, amennyiben egy tagállam válsághelyzet következtében segítségre szorul;
 • A biztonságos származási országokat tartalmazó közös európai lista azoknak a tagállamoknak nyújt segítséget, amelyekben egyre fokozódó mértékben nyújtanak be menedékkérelmet. A lista meggyorsítja a menedékkérelmek feldolgozását;
 • Közös „visszatérési kézikönyv” és uniós cselekvési terv a visszatérésre;
 • Közlemény a menekültválság külső dimenzióinak kezeléséről;
 • 1,8 milliárd eurós alap létrehozása Afrikáért a fokozott stabilitás és az irreguláris migráció kiváltó okainak kezelése érdekében;
 • A menekülteket támogató intézkedésekhez fűződő közbeszerzési szabályokat tartalmazó közlemény.

Teljes közlemény ITT

 

Befogadóbb jövőkép az európai iskolákban

A Bizottság és a tagállamok által készített közös jelentés arra szólít fel, hogy az oktatás és képzés terén folytatott európai együttműködés 2020-ig érvényes keretrendszerében fűzzék szorosabbra az együttműködést, főképpen azért, hogy az iskolákban Európa-szerte jobban előtérbe kerüljön a társadalmi befogadás kérdése. A jelentésben megfogalmazottak szerint – a 2015-ös párizsi és koppenhágai merényletek nyomán a radikalizálódás visszaszorítására indított erőfeszítések részeként – társadalmilag befogadóbbá kell tenni az európai oktatási és képzési rendszereket.

Bővebben: ITT

 

Jean-Claude Juncker elnök jövő szerdán tartja meg  értékelőbeszédét

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szeptember 9-én szerdán 9:00 órakor első alkalommal tart az Unió helyzetét értékelő beszédet az Európai Parlament előtti. Az elnök az Európa előtt álló jelentős kihívások mellett a Bizottság tíz prioritása terén megvalósult eredményeket is áttekinti, és ismerteti az EU jövőjéhez fűződő politikai vízióját.

Az Európai Bizottság Magyarországot is segíti a migrációs válság kezelésében

 

Az egész Európát érintő válság csak együttes európai fellépéssel kezelhető hatékonyan. Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy Magyarországnak is egyre növekvő migrációs nyomással kell szembenéznie, éppen ezért más tagállamokhoz hasonlóan Magyarországot is aktívan támogatja.

Teljes cikk: ITT

 

Építsd meg a Naprendszert! – pályázat általános- és középiskolák részére

A Partiscum Csillagászati Egyesület csillagászati modellépítési pályázatot hirdet általános és középfokú oktatási intézmények és tanulóik részére.

A pályázaton 2016. március 23-ig beérkezett alkotások vehetnek részt.
A pályázaton résztvevők több kategóriákban kerülnek díjazásra, összesen 350.000,– Ft összértékben

Részletek: ITT

Megvan, hányan kerültek be egyetemre, főiskolára a pótfelvételin

8200 jelentkező közül 5900-an kerültek be valamelyik egyetemre vagy főiskolára az idei pótfelvételin.

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében csaknem 8200-an adták be jelentkezésüket, mindenki csak egy helyre jelentkezhetett. A jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 17 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 10 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg. A pótfelvételin mindenki csak egy szakra, intézménybe jelentkezhetett.

Teljes cikk: ITT

Egészen elképesztő, ami a kínai tőzsdén történt

Rendkívüli csapkodás jellemezte ma is a kínai kereskedést, a Shanghai Composite az utolsó másfél órának köszönhetően azonban véget vetett az 5 napja tartó esésnek. A kínai jegybank ma sem volt tétlen, a héten már harmadszor jelentett be likviditásfokozó intézkedést. Közben az európai piacokon is jó a hangulat, az indexek jelentős mértékben erősödnek.

A portfolio.hu részletes cikke megtekinthető ITT

 

4,2 milliárd euró a vidékfejlesztésre: a Bizottság elfogadta Magyarország 2014–2020 közötti vidékfejlesztési programját

A magyarországi vidékfejlesztési program, amelyet az Európai Bizottság hivatalosan 2015. augusztus 10-én fogadott el, Magyarország prioritásait tartalmazza azon 4,2 milliárd euró összegű közpénz felhasználását illetően, amely a 2014–2020 közötti hétéves időszak vonatkozásában rendelkezésre áll (3,4 milliárd euró az EU költségvetéséből, 740 millió euró pedig nemzeti társfinanszírozásból).

222 millió euró a Duna régión belüli együttműködési és támogatási projektekre

Mindenekelőtt az innováció és a vállalkozói készség ösztönzése, a Duna régió természeti és kulturális kincseinek megóvása, az összekapcsoltság fejlesztése és a karbonszegény gazdaság irányába történő elmozdulás támogatása áll az Európai Bizottság által elfogadott új “Duna transznacionális együttműködési program” középpontjában. A program az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájának prioritásaival összhangban támogatja a transznacionális együttműködési projekteket. Földrajzi kiterjedése megegyezik a stratégia által lefedett területtel, azaz 9 uniós tagállam (Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia), valamint 3 Unión kívüli ország (Bosznia és Hercegovina, Szerbia és Montenegró) régióit foglalja magában.

Az EU az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) több mint 202 millió eurót (kb. 63 milliárd Ft), az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA) pedig 19,8 millió eurót (kb. 6,2 milliárd Ft) fordít a Duna-medence területén megvalósuló transznacionális projektek céljára. Az első pályázati felhívásokat 2015 őszén teszik közzé. A nyitórendezvényre szeptember 23–24-én kerül sor Budapesten.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Bevándorlás: Uniós nyilatkozat a Földközi-tengeren történt tragédiára reagálva

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke; Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke; valamint Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos ma közös nyilatkozatban adott hangot megrendültségének a Líbia partjainál tegnap bekövetkezett tragédia miatt. Nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy a migráció jelentette kihívásokra nem alkalmazható egyetlen egyszerű megközelítés, és önállóan egy tagállam sem képes arra, hogy a migrációt hatékonyan kezelje. Egyértelmű, hogy új, európaibb szemléletre van szükségünk, melyet a májusban bemutatott európai migrációs stratégia vázol.

A teljes angol nyelvű nyilatkozat itt olvasható.

 

Újabb információk online a transzatlanti megállapodásról

A Bizottság egyéb dokumentumok mellett ma hozta nyilvánosságra a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség tárgyalásainak július közepén lezárult, 10. fordulójáról beszámoló jelentést.

 

EU – Vietnám szabadkereskedelmi megállapodás

 

Az Európai Unió és Vietnám két és fél évnyi tárgyalássorozatot követően ma elvi megállapodást kötött a két fél közötti szabadkereskedelemről. Az összes lényeges kérdést sikerült megnyugtatóan rendezni, így a megállapodás kölcsönös előnyöket biztosít. A két gazdaság között fennálló vámok túlnyomó többsége megszűnik, amint a megállapodás életbe lép.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.

„Az eurózóna olyan hiba, amit nem lehet kijavítani”

“Senki nem meri kimondani, hogy a mai problémák gyökerét az euróban kell keresni, ami kizárólag a németek érdeke. Ha ezt valaki Németországban megteszi, az emberek húzzák a szájukat, és európai értékekről kezdenek el beszélni “– mondta a hvg.hu-nak Wolfgang Streeck gazdaságszociológus, aki szerint lehet az Európai Uniót romantizálni, de nincs sok értelme. Aki nem találta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elég provokatívnak, az ki ne hagyja ezt az interjút, mely az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német könyvének szerzőjével készült.

Teljes cikk: ITT

 

Európai Szociális Alap: közel egymilliárd euró a magyar közigazgatás fejlesztésére

Az Európai Bizottság  elfogadta a magyar Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programot (KÖFOP). E program keretében Magyarország több mint 935 millió eurót tud mozgósítani, ideértve a közel 795 millió eurós uniós finanszírozást (amelynek 75,7% -a az Európai Szociális Alapból és 24,3%-a Kohéziós Alapból származik), azért, hogy a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat továbbfejlesszék.

A program célja, hogy korszerűsítse a közigazgatás szerkezetét és teljesítményét, csökkentse az adminisztratív terheket, és így járuljon hozzá a vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakításához.

E cél elérése érdekében a program különböző intézkedéseket tartalmaz,  mint például a bürokrácia csökkentése, az e-kormányzás fejlesztése, az átláthatóság növelése és az emberi erőforrások megerősítése. A programban szerepel továbbá, hogy átfogó információs adatbázist hoznak létre a a helyi hatóságok döntéshozói számára.

Többek között a program az alábbi eredmények elérését célozza:

- 400 eljárás csökkenti majd az ügyek intézésére fordítható átfutási időt a közigazgatásban;

- 250 e-kormányzással kapcsolatos eljárást dolgoznak ki;

- 63800 közalkalmazott vesz részt kompetencia-fejlesztési programokban;

- az integrált közigazgatási információs rendszerhez 1000 helyi önkormányzat kapcsolódik majd.

Ciprasz elismerte, hogy hibáztak a hiteltárgyalásokon

 

A név szerinti szavazáson  jóváhagyták a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazó előterjesztést. A problémás bankokról szóló törvénytervezetnek az a célja, hogy az ilyen bankokkal kapcsolatos felelősséget elsősorban a részvényesek és a hitelezők viseljék és ne az adófizetők.

Nikosz Paraszkevopulosz igazságügyi miniszter a helyi idő szerint hajnali 4 óráig tartó vitában úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek el kell fogadnia a hitelezőkkel egyeztetett törvényeket, különben az országot a fizetésképtelenség fenyegeti.

Teljes szöveg ITT

Új kezdet a foglalkoztatás és növekedés elősegítésére Görögországban: a Bizottság több mint 35 milliárd eurót mozgósít az EU költségvetéséből

 

Két nappal azután, hogy Görögország számára egy új támogatási program lehetővé vált, az Európai Bizottság ma ismertette arra vontkozó terveit, hogy elősegítse az uniós források teljes körű felhasználását Görögországban. A július 12-13 euróövezeti csúcstalálkozó felhatalmazása alapján ez több mint 35 milliárd eurót mozgósítana a görög gazdaság támogatására 2020-ig, feltéve, hogy az euróövezeti csúcstalálkozón elfogadott feltételeket teljesítik.

Részletek angolul ITT

Az Eurócsúcson létrejött a megállapodás, megkeződhetnek a tárgyalások a Görögország számára nyújtható támogatásról

 

Július 13-án, a kora reggeli órákban tizenhét óra tárgyalás, illetve a közel ugyanilyen hosszú, az eurócsoport pénzügyminisztereinek találkozója után az euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a Görögország számára nyújtott támogatási programról tárgyalásokat kezdenek az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében. A program szigorú feltételeket tartalmaz, amelyet egy 35 milliárd eurós növekedési és foglalkoztatási csomag kísér majd. A megállapodást még több parlamentnek, ideértve a görög parlamentet is, meg kell szavaznia mielőtt a hivatalos tárgyalások megkezdődnének. A pénzügyminiszterek is megvitatják majd a Görögország számára nyújtható rövid távú áthidaló finanszírozást.

A megállapodás utáni sajtótájékoztatót itt megtekinthető.

Az EU Tanácsának elnökségét Luxemburg látja el július 1. és december 31. között

A luxemburgi soros elnökség munkaprogramja hét témakör köré szerveződik: a beruházások ösztönzése a növekedés és foglalkoztatás elősegítése érdekében; az EU szociális dimenziójának elmélyítése; a migráció szabályozása, ideértve a szabadság, a jogérvényesülés és a biztonság kérdéseit; az egységes piac fellendítése a digitális dimenzió középpontba helyezésével; az EU versenyképességének globális és átlátható keretbe foglalása; a fenntartható fejlődés előmozdítása, valamint az Unió szerepvállalásának fokozása a nemzetközi porondon.

Teljes cikk ITT

Ez jöhet a görög nem után

“Tegnap a nemek nyertek Görögországban azon a népszavazáson, amin a kormányzó Sziriza arról kérdezte a görögöket, hogy támogatják-e az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutalap (IMF) mentőcsomagját. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a görögmeggyőző többsége egyetért a kormánnyal abban, hogy a hitelezők ajánlatát nem szabad elfogadni, és hogy az egyetlen elfogadható megoldást a súlyos görög gazdasági helyzetre egy olyan megállapodás jelentené, amely a görög államadósság átstrukturálásával járna együtt.

A kormánypárt az elmúlt héten a nem mellett kampányolt, így a Sziriza legitimitásának mindenképpen jót tett a népszavazás. A hitelezők, köztük az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker, és az EKB-hitel nagy része mögött álló Németország kancellárja, Angela Merkel az igen mellett álltak ki, és többször is elmondták: a nem egyet jelent az eurózóna elhagyásával. Az EU részéről egyébként egyedült Donald Tusk, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke foglalt állást amellett, hogy a népszavazás nem a görögök eurózónabeli tagságáról szól.”

Forrás: index.hu

Az EU új finanszírozási forrást biztosít a Karib-térség számára

 

A mai napon Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/a Bizottság alelnöke aláírta a Karib-térségre irányuló új regionális finanszírozási programot, amely rekordösszegű, 346 millió eurós támogatást biztosít a térség számára. Ez több mint kétszerese a korábbi években rendelkezésre bocsátott forrásoknak (165 millió euró).

A karibi térséget képviselő szervezettel, a CARIFORUM-mal együttesen kialakított program közösen meghatározott fontos prioritásokat állapít meg a biregionális együttműködésre vonatkozóan. Az aláírásra a EU–CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) csúcstalálkozó és az EU–CARIFORUM magas szintű találkozó alkalmával került sor Brüsszelben.

Bővebben: ITT

 

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

2015. évi Zöld Hét: a kihalással fenyegetett madarakra és tengeri élőlényekre vonatkozó új adatok a biodiverzitás csökkenésére hívják fel a figyelmet

 

Az Európai Bizottság által ma közzétett új jelentések tanúsága szerint az Unió területén élő madarak csaknem 15%-át, míg az európai vizekben élő tengeri halak mintegy 7,5%-át fenyegeti kihalás. A ma kezdődő 2015. évi Zöld Hét, mint a legnagyobb európai környezetvédelmi konferencia arra keresi a választ, hogy milyen okok állnak ezen változások hátterében, valamint hogy hogyan állítható meg a biodiverzitás csökkenése. A háromnapos konferencia ingyenes és bárki részt vehet rajta, üléseit pedig internetes közvetítés útján is követni lehet.

 Bővebben: ITT

 

Kaput nyitunk a világra

 

eu_zaszloeu_zaszlo05-peace-and-security

 

A fejlesztés európai Éve – 2015

A honlapon, melynek középpontjában a fejlesztés európai éve áll, a látogatók betekintést nyerhetnek abba, milyen izgalmas és sokszínű fejlesztési együttműködést folytat az Európai Unió globális szinten. Webhelyünkön Ön is áttekintheti, milyen partnerszervezetekkel dolgozunk együtt Európa-szerte, érdekes történeteket olvashat a világ legkülönbözőbb tájain folyó fejlesztési munkáról, és azt is megtudhatja, hogyan vehet részt a tevékenységünkben.

https://europa.eu/eyd2015/hu

Közösségi oldalakon keressék a következő hashtaggel ellátott bejegyzéseket: #‎EYD2015‬ 

 

 

Az Európai Bizottság sajtószolgálatától:

 

 

Új kezdet a foglalkoztatás és növekedés elősegítésére Görögországban: a Bizottság több mint 35 milliárd eurót mozgósít az EU költségvetéséből

Európai Szociális Alap: közel egymilliárd euró a magyar közigazgatás fejlesztésére

Az Európai Bizottság  elfogadta a magyar Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programot (KÖFOP). E program keretében Magyarország több mint 935 millió eurót tud mozgósítani, ideértve a közel 795 millió eurós uniós finanszírozást (amelynek 75,7% -a az Európai Szociális Alapból és 24,3%-a Kohéziós Alapból származik), azért, hogy a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat továbbfejlesszék.

A program célja, hogy korszerűsítse a közigazgatás szerkezetét és teljesítményét, csökkentse az adminisztratív terheket, és így járuljon hozzá a vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakításához.

E cél elérése érdekében a program különböző intézkedéseket tartalmaz,  mint például a bürokrácia csökkentése, az e-kormányzás fejlesztése, az átláthatóság növelése és az emberi erőforrások megerősítése. A programban szerepel továbbá, hogy átfogó információs adatbázist hoznak létre a a helyi hatóságok döntéshozói számára.

Többek között a program az alábbi eredmények elérését célozza:

- 400 eljárás csökkenti majd az ügyek intézésére fordítható átfutási időt a közigazgatásban;

- 250 e-kormányzással kapcsolatos eljárást dolgoznak ki;

- 63800 közalkalmazott vesz részt kompetencia-fejlesztési programokban;

- az integrált közigazgatási információs rendszerhez 1000 helyi önkormányzat kapcsolódik majd.

A teljes angol nyelvű közlemény itt olvasható.

146 millió eurós uniós támogatás a Magyarország és Szlovákia közötti együttműködés megerősítésére

Új uniós felmérés a nyugdíjak megfelelőségéről

Új egészségvédő figyelmeztetések a cigarettás dobozokon

Expo 2015: ajánlások az élelmezés- és táplálkozásbiztonság javítására

17-pontos cselekvési terv a nyugat-balkáni menekültútvonalról