Európai Beruházási Terv

2017.10.25.

A Juncker terv már több mint 240 milliárd eurót mozgatott meg az európai befektetések céljára

A Juncker terv elindulása óta több mint 240 milliárd eurót mozgatott meg az európai befektetések céljára. Ez azt jelenti, hogy Európa elérte a 2020 thesis starement refelction paper célérték (315 milliárd euró) ¾ részét.

Az Európai Beruházási és Stratégiai Alap 47,4 milliárd forint összeget fektetett be mind a 28 tagállam részesült ebből. Mintegy 461 ezer kis- és középvállalkozás jutott különböző pénzügyi eszközhöz a Juncker terv révén

További konkért eredmény, hogy a befektetések közel 300 000 új munkahely teremtéshez járultak hozzá. A becslések szerint ez az érték 2020-ig 700 000-re fog nőni.

További információ:

2017.05.29.

Az Európai Beruházási Terv eddigi eredményei Magyarországon

Az Európai Beruházási Terv indulása óta az Európai Stratégiai és Befektetési Alap (ESBA) már 26,11 millió EUR finanszírozást fogadott el Magyarországon megvalósításra kerülő kezdeményezések számára. Ez várhatóan további 626, 41 millió eurót fog megmozgatni.

Az ESBA révén az Európai Beruházási Alap már 4 szerződést kötött KKV-k finanszírozása céljából közvetítő szervezetekkel, így Unicredit Bankkal, K&H Bankkal, Erste Bankkal, Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal.

További részletek:

2017.03.01.

Európai Befektetési Terv a jövőben

europeinvestmentplan

2016 decemberében a Tanács elfogadta tárgyalási álláspontját az Európai Befektetési Terv jövőjét illetően.

  writing paper online

 • A Terv eredeti befejezési időpontját 2020. december 31.-re javasolják kitolni;
 • a befektetési célösszeg az eredeti 315 milliárd EUR-ról 500 milliárd EUR-ra nőne 2020 év végéig; ez úgy valósulna meg, hogy az Unió és az Európai Beruházási Bank garanciavállalásának köszönhetően növekszik a befektetések értéke. Az elemzők számítása alapján azt várják, hogy ez a garanciavállalási összeg 15-szörös érékű befektetés mozgat meg;
 • az uniós költségvetési garancia a jelenlegi 16 MRD EUR-ról 26 milliárd EUR-ra,
 • az Európai Beruházási Bank garancia vállalása pedig  a jelenlegi 5 MRD EUR-ról 7,5 milliárd EUR-ra nőne.

 Az Európai Beruházási Terv alapját képező Európai Stratégiai és Beruházási Alapról szóló EU rendelet módosításáról szóló tárgyalások lefolytatása a máltai elnökség egyik feladata.

Részletek: http://www.consilium.europa.eu/hu/policies/investment-plan/
custom paper writing
 

Az Európai Beruházási Terv számokban

investment plan3

Az Európai Beruházási Terv elindulásának 18. hónapjára vagyis 2016. szeptemberére

 • 138,3 MRD EUR befektetési összeget mozgósított 27 tagállamban;
 • 290 000 kis- és középvállalkozás jutott finanszírozáshoz;
 • több mint 100 000 új munkahely jött létre;
 • új javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság, miszerint növeljék az afrikai és a szomszédos országokban történő befektetéseket

A Beruházási Terv által megmozgatott pénzösszeg 30%-a KKV-k támogatására, 22% százaléka kutatás- fejlesztési és innovációs projektek megvalósítására, 22 százaléka pedig az energia szektorban történő fejlesztések elindítására került allokálásra.

2016 szeptemberében az Európai Bizottság javasolta, hogy tolják ki a Terv időtartamát és duplázzák meg a befektetési célösszeget.

részletek: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/2-years-on-investment-plan_en_2.pdf

 

2016.07.15.

Az Európai Beruházási Terv és az Európai Stratégiai Beruházási Alap

3-Graph_Junker

A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban nagyon alacsony volt a beruházások mértéke. Befektetések szempontjából a csúcsot a 2007-es éve jelentette. Ehhez képest a válság következében közel 15 százalékkal csökkent az EU-ban a beruházások mértéke. Rövid távon a beruházások csökkenése lassítja a gazdaság élénkítését. Hosszabb távon pedig negatív hatással van a versenyképességre és növekedésre.

Európai szinten tehát közös és összehangolt erőfeszítésekre volt szükség ahhoz, hogy megforduljon a csökkenő tendencia, és Európa a gazdasági fellendülés pályájára álljon.

A 2014-ben Hivatalba lépett Európai Bizottság egyik prioritása a foglalkoztatás, növekedés, beruházások előmozdítása.  E cél megvalósulását az Európai Beruházási Terv elfogadása és megvalósítása szolgálja.

A beruházási terv azt hivatott elérni, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek. További célja, hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. E célok elérése érdekében a terv három területen fejti ki hatását:

 1. három év alatt legalább 315 milliárd euró értékben mozgósít forrásokat beruházások céljára;
 2. támogatja a reálgazdaságba irányuló beruházásokat,
 3. beruházásbarát környezetet hoz létre.

2015. június 25-én az Európai Parlament és az Európai Unió Miniszterek Tanács elfogadta az Európai Stratégiai Beruházási Alapról (ESBA) szóló rendeletet, mely megteremti a szükséges jogi keretet és gondoskodik a költségvetési forrásokról a beruházási terv első két részének – a forrásmobilizálásnak és a beruházás finanszírozásnak – a megvalósításához.

Az Európai Beruházási Terv céljainak megvalósításához az Európai Beruházási Bank is szervesen hozzájárul.

Prioritást élveznek:

 • digitalizáció, közlekedés, energia, beleértve a energia hálózatok összekapcsolása és városfejlesztés, szektorok stratégiai infrastruktúrái;
 • oktatás,
 • kutatás és innováció
 • környezet szempontjából fenntartható projektek,
 • megújuló energiák elterjesztését célzó projektek,
 • erőforrás hatékonyságot elősegítő projektek,
 • kis- és középvállalkozások

Az Európai Beruházási Terv céljait hivatott megvalósítani az Európai Stratégiai Befektetési Alap mellett az európai befektetési projekt portál is (EIPP) és az Európai Befektetési Tanácsadó Csoport (EIAH). Részleteket itt olvashat: EIPP és EIAH.custom writing


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>