EU Tanácsának soros elnöksége

Az EU Tanácsa és a Soros Elnökség

A videó bemutatja, hogyan működik az EU Tanácsa, mi a legfontosabb feladata és mit is takar az EU Tanácsának elnöksége

Az egyes elnökségek programjai, prioritásai

2017.07.03.

Az észt elnökségi program 

Az EU soros elnökségét 2017. július 01-től betöltő Észt Elnökség programjának 4 prioritása:

Nyitott és innovatív európai gazdaság

A nyitott és innovatív európai gazdaság olyan üzleti környezetet kíván, mely a tudás-alapú növekedést és a versenyképességet támogatja. Ennek elérése céljából az elnökség fókuszpontjában

 • az EU 4 szabadság elvének védelme és ösztönzése;
 • a vállalkozások számára új támogatási lehetőségek és stabil bankszektor megteremtése;
 • stabil és jól működő árampiac;
 • az adóelkerülést szolgáló fair versenyfeltételek biztosítása áll;

Biztonságos Európa

E prioritáson belül az elnökség az alábbi területekre fókuszál:

 • terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, belső biztonság megteremtése, az EU külső határainak védelme az együttműködés fokozása és élvonalbeli információs rendszerek használatával;
 • migrációs válság leküzdését célzó munka folytatása és a közös európai menekültügyi rendszer megreformálása;
 • Keleti Partnerség országaival való kapcsolat támogatása és erősítése;
 • védelmi kiadások növelése és európai védelmi együttműködés és az EU NATO kapcsolatok fejlesztése;

Digitális Európa és az adatok biztonságok áramlása

Cél:

 • határon átnyúló e- kereskedelem és e- szolgáltatások fejlesztése;
 • modern és biztonságos e- kommunikáció biztosítása és az új innovatív szolgáltatások fejlesztését biztosító kedvező környezet kialakítása;
 • határon átnyúló digitális közszolgáltatások biztosítása

Befogadó és fenntartható Európa

A befogadó és fenntartható Európa egyenlő esélyeket jelent a magas minőségű oktatás, foglalkoztatás, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a képességek fejlesztése terén. A fenntartható Európa elkötelezett a tiszta környezet iránt.

A prioritás fókusza:

 • a személyek szabad mozgásának és a munkaerő mobilitásának ösztönzése céljából a szabályok modernizálása;
 • az egyenlő feltételek biztosítása a munkaerő piacon és a társadalmi felzárkóztatás terén;
 • sokkal fenntarthatóbb környezet biztosítása.

A részletes elnökségi program az alábbi linken érhető el:

2017.01.01.

2017. január 1 – június 30. között Málta tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét.

Az elnökség prioritásai:

 • MigrációA máltai elnökség holisztikus megközelítést vár a migrációval kapcsolatban. Szorgalmazni kívánja a Közös Európai Menekültügyi Rendszer megerősítését és ésszerűsítését.
 • Egységes PiacElnökségi ideje alatt Málta az Egységes Piac nyújtotta előnyök kiaknázását, a Digitális Egységes Piac fejlesztését és a Belső Energia Piac teljesítését, valamint a tőkepiaci unió elmélyítését tűzte ki célul.
 • BiztonságAz elmúlt év terror támadásait követően a máltai elnökség fontosnak tartja az európai polgárok biztonságának javítását.  Ennek érdekében szoros együttműködésben kíván dolgozni az Európai Külügyi Szolgálattal, hogy felvegye a harcot a migráció, a terrorizmus és a hibrid fenyegetésekkel szemben.
 • Társadalmi befogadásMálta szívügye a szociálpolitika. A máltai elnökség többek között a nemek közti egyensúly fenntartására és előmozdítására fog törekedni.
 • Európai szomszédságpolitikaA Földközi –tenger déli részével határos országok komoly kihívásokkal néznek szembe. Az elnökség az EU szerepvállalását szorgalmazza a szomszéd országok stabilitásában.
 • Tengerhasznosítási ágazatA szigetország egyik prioritása a tengerhasznosítás. Az EU-nak fokozott figyelmet kell szentelni vizei fenntarthatóságára, a tengerhasznosítási ágazat fejlesztésére. Az ágazat számos innovatív kutatás és kereskedelmi tevékenység színtere lehet, ami jelentősen növelheti a munkahelyek számát.

Málta első alkalommal lesz soros elnök, az Európai Unió soros elnökségét Szlovákiától veszi át, majd júliusban Észtországnak adja tovább.

A máltai elnökség részletes programja, prioritásai, részletes célkitűzései megtalálhatók az elnökség hivatalos honlapján:

07.01.

2016. július 1- 2016. december 31. között Szlovákia tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét.

 A szlovák elnökség prioritásai:

-        gazdasági növekedés,

-        Digitális Egységes Piac,

-        Energia Unió létrehozása

-        migráció,

-        EU bővítés

Az elnökségi időszaka folyamán Szlovákia folytatja a gazdasági és Monetáris Unió elmélyítését, mely a versenyképesség növelését szolgálja. A napirenden szerepel a 2017-es költségvetés megtárgyalása valamint a tőkepiaci unió felépítése.

Szlovákia célul tűzte ki, hogy lebontsa a digitális gazdaság előtti korlátok lebontását, az elektronikus szolgáltatások használatának, az elektronikus tartalmak hozzáférhetőségének előmozdítását és a fogyasztóvédelem megerősítését.

A migráció területén elsősorban az EU külső határainak védelmét és a schengeni terület integritásának megőrzését célozza meg. Az irreguláris migráció elleni küzdelmet és modern technológiák nyújtotta lehetőségek kiaknázását tartja szem előtt az emberek gyorsabb átengedése céljából.

Az EU szomszédos országaiból érkező nyomással szemben az EU-nak szintén fel kell vennie a küzdelmet. Az EU bővítéspolitikája, ami talán a legjobb megoldást nyújtja e téren a pozitív irányok felé. Szlovákia e területen is elkötelezett.

A szlovák elnökség részletes programja, a Tanács, Parlament üléseinek időpontjai és témái megtalálhatók az elnökség hivatalos honlapján:

essay writers online

Worried about the reliability within your college or university essays? Our licensed writers are prepared to supply the prime plagiarism checker specialists for simply writing plagiarism 100 % free essays and papers essay writers .

Acquire customized essay from the licensed posting service plans at the most cheap prices and also the very best quality. Assembly the tightest due dates is confirmed by tried and tested writers online essay writer .

Getting a well-performing rrnternet site to pay extra for stellar essays? Shelling out our awesome authors for having your essays professionally written will be your appropriate method buy essay cheap .

Fed up with your pen? Have wholly no emotions on the topic? Will need to join your job with examining? Or maybe your next door neighbor is having a celebration of the year but the truth is admission essay writing service .


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>