EU Tanácsának soros elnöksége

2017.01.01.

2017. január 1 – június 30. között Málta tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét.

20170101-MTpresidencyBanner

Az elnökség prioritásai:

  • MigrációA máltai elnökség holisztikus megközelítést vár a migrációval kapcsolatban. Szorgalmazni kívánja a Közös Európai Menekültügyi Rendszer megerősítését és ésszerűsítését.
  • Egységes PiacElnökségi ideje alatt Málta az Egységes Piac nyújtotta előnyök kiaknázását, a Digitális Egységes Piac fejlesztését és a Belső Energia Piac teljesítését, valamint a tőkepiaci unió elmélyítését tűzte ki célul.
  • BiztonságAz elmúlt év terror támadásait követően a máltai elnökség fontosnak tartja az európai polgárok biztonságának javítását.  Ennek érdekében szoros együttműködésben kíván dolgozni az Európai Külügyi Szolgálattal, hogy felvegye a harcot a migráció, a terrorizmus és a hibrid fenyegetésekkel szemben.
  • Társadalmi befogadásMálta szívügye a szociálpolitika. A máltai elnökség többek között a nemek közti egyensúly fenntartására és előmozdítására fog törekedni.
  • Európai szomszédságpolitikaA Földközi –tenger déli részével határos országok komoly kihívásokkal néznek szembe. Az elnökség az EU szerepvállalását szorgalmazza a szomszéd országok stabilitásában.
  • Tengerhasznosítási ágazatA szigetország egyik prioritása a tengerhasznosítás. Az EU-nak fokozott figyelmet kell szentelni vizei fenntarthatóságára, a tengerhasznosítási ágazat fejlesztésére. Az ágazat számos innovatív kutatás és kereskedelmi tevékenység színtere lehet, ami jelentősen növelheti a munkahelyek számát.

Málta első alkalommal lesz soros elnök, az Európai Unió soros elnökségét Szlovákiától veszi át, majd júliusban Észtországnak adja tovább.

A máltai elnökség részletes programja, prioritásai, részletes célkitűzései megtalálhatók az elnökség hivatalos honlapján: https://www.eu2017.mt/en/Pages/home.aspx

07.01.

2016. július 1- 2016. december 31. között Szlovákia tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét.

 A szlovák elnökség prioritásai:

-        gazdasági növekedés,

-        Digitális Egységes Piac,

-        Energia Unió létrehozása

-        migráció,

-        EU bővítés

Az elnökségi időszaka folyamán Szlovákia folytatja a gazdasági és Monetáris Unió elmélyítését, mely a versenyképesség növelését szolgálja. A napirenden szerepel a 2017-es költségvetés megtárgyalása valamint a tőkepiaci unió felépítése.

Szlovákia célul tűzte ki, hogy lebontsa a digitális gazdaság előtti korlátok lebontását, az elektronikus szolgáltatások használatának, az elektronikus tartalmak hozzáférhetőségének előmozdítását és a fogyasztóvédelem megerősítését.

A migráció területén elsősorban az EU külső határainak védelmét és a schengeni terület integritásának megőrzését célozza meg. Az irreguláris migráció elleni küzdelmet és modern technológiák nyújtotta lehetőségek kiaknázását tartja szem előtt az emberek gyorsabb átengedése céljából.

Az EU szomszédos országaiból érkező nyomással szemben az EU-nak szintén fel kell vennie a küzdelmet. Az EU bővítéspolitikája, ami talán a legjobb megoldást nyújtja e téren a pozitív irányok felé. Szlovákia e területen is elkötelezett.

A szlovák elnökség részletes programja, a Tanács, Parlament üléseinek időpontjai és témái megtalálhatók az elnökség hivatalos honlapján: https://sk16.eu/m2/en/programme-and-priorities/priorities-of-the-slovak-presidency.html